family wathching flat tv at modern home indoor

Gliwickie żłobki na podglądzie

family wathching flat tv at modern home indoor

Właśnie zakończyło się wdrożenie elektronicznego systemu do rejestracji czasu i kosztów pobytu dziecka w żłobku. Funkcjonuje on we wszystkich miejskich placówkach tego typu w Gliwicach. Ułatwi i zautomatyzuje pracę intendentek odpowiedzialnych za płatności. Korzyści z rozwiązania odniosą również rodzice, którzy w każdej chwili, przez Internet, mogą podejrzeć co dzieje się w żłobku.

Nowelizacja ustawy o systemie oświaty nałożyła na przedszkola publiczne obowiązek precyzyjnego rozliczania czasu i kosztów pobytu dziecka w placówce. Sytuacja jest jeszcze bardziej skomplikowana w przypadku żłobków. W tym wypadku każda gmina określa własne stawki godzinowe, uzależnione dodatkowo od dochodu brutto na członka rodziny. W związku tym w żłobkach jest o wiele więcej papierkowej pracy związanej z indywidualnym przeliczaniem kosztu pobytu każdego z dzieci. Problemem stała się również ręczna rejestracja dokładnej godziny przyjścia i wyjścia.

Jak mówi Piotr Karniej, manager ds. cyfryzacji oświaty w ALAN Systems – Elektroniczny system jest rewolucją cyfrową w żłobkach i przedszkolach. Pozwala ono na łatwą zmianę profilu placówki na otwartą, widoczną w sieci, nastawioną na dialog i współpracę z rodzicami. System ATMS Kids jest prosty w obsłudze dlatego korzystać z niego może każda osoba posiadająca podstawowe umiejętności obsługi komputera – dodaje Karniej.

Wprowadzenie takiego systemu ze szczególnym zainteresowaniem jest przyjmowane przez rodziców. Przez stronę internetową mogą przeglądać kalendarz wydarzeń organizowanych w żłobku, znaleźć informacje o należności za pobyt i wyżywienie, szybko skontaktować się z wychowawcą, przeglądać zdjęcia i filmy a, a także wymieniać opinie i dzielić się doświadczeniami z innymi rodzicami.

Dzięki temu nawet zabiegani rodzice, nie mający zbyt wiele czasu, mogą być na bieżąco z wydarzeniami w żłobku czy przedszkolu – twierdzi Piotr Karniej z ALAN Systems. Same placówki również zyskują w oczach rodziców pokazując, że są dostosowane do współczesnych realiów. Co ciekawe gliwickie żłobki zrezygnowały z kart i czytników stacjonarnych na rzecz tabletów. To narzędzie pozwala im oprócz kwestii administracyjnych na bieżąco zamieszczać zdjęcia i filmy z udziałem swoich podopiecznych – uważa Karniej.

Elektroniczny system rozliczania czasu i kosztu pobytu dziecka funkcjonuje w wielu miejscach w Polsce.